12/29/10

Macamana nak letak gambar besar gedabak dekat blog ?

So, the other day aku ada ajar nak tag orang kat blog. So, bila you tulis tulis blog you boleh tulis and cakap, please klik sini. Hari ni nak ajar cara nak besarkan gambar. So, tak payah cakap 'sila besarkan gambar' atau you memang saja nak letak gambar besar ke. I tu I tak tahu. Ok, sekarang rasa macam gedik gila.

Terfikir nak ajar sebab Diah Vogue 2 kali tanya.


Nampak tak ? Kalau tak nampak sila besarkan gambar. Haha. Supaya korang tak payah buat or tulis macam ni lah. Aku nak ajar. Tapi buat masa ni sila lah klik bagi besar. Aku ingat kau main-main Diah, kau serius ke main-main aku tak dapat beza, haha. (Ke sebenarnya aku tak faham soalan dia awal-awal dulu). Sorrylah, Diah kau dapat 1 kawan blur. Untuk yang lain aku pun baru realise cara nak besarkan gambar ni.

So, cara-caranya :

Oh, sebelum tu nak tengok semua arahan sila klik dan besarkan gambar. Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian kan ?


1. Pilih gambar apa nak upload.
Sebab kalau dah tak pilih nak besarkan apa kan ?



So, dah loading, buffer and tunggu gambar upload. Gambar pun dah ada.



Ini gambar pilihan saya !


2. Cara, seterusnya.
Ini penting untuk diberi perhatian.



Ok, kita klik kat 'Edit HTML'. Mari kita belajar membaca HTML.

3. Ok, kita cari 'width' and 'height'. Contoh : width: 400px; height: 250px;" dan tukar lah kepada size apa-apa atau sebesar gedabak mana kita nak. Jangan tertukar 'width' and 'height tu dah lah.


Sila lihat gambar di bawah :

*Step BONUS :
Supaya resolution ke apa tak lari. Kita gunakanlah kebijaksanaan kita dengan menggunakan Microsoft Office Manager. Dekat tepi tu kita pilih 'Custom widhtxheight.' Jadi, dia akan keluar saiz yang sesuai untuk gambar tu tanpa menjadikan gambar terpenyek atau apa-apa yang bersifat hodoh.


4. Last, sekali kita gantikanlah size 'width' and 'height yang sedia ada tu kepada size sesuai yang kita dapat kat Microsoft Office Manager tadi.





Dan, dah siap. Dah jadi besar gedabak seperti yang dimahukan.



Ok, sebenarnya boleh besar lagi. Buatlah besar mana nak pun, kan dah cakap tadi. So, selamat mencuba. Aku dah perasan satu benda. Aku suka gila cakap 'So ...'

Till then, Assalamualaikum !

2 comments:

Iqbal nasir said...

aimi,ajar aq cara nat letak lagu kat blog plak =)

Aimi Amira said...

iqbal, tunggu aku free k (: